You are currently viewing Što ako u rezervoar natočite pogrešno gorivo ili AdBlue?
Pump nozzles in gas station

Što ako u rezervoar natočite pogrešno gorivo ili AdBlue?

Ulijete li AdBlue u rezervoar za gorivo učinak će biti kao da ste u dizelsko vozilo natankali benzin.

Zaborav, životne brige, uzeli ste vozilo iz rent a cara ili posudili službeno vozilo koje ima dizelski motor, a vi benzinca… Mnogo je razloga zbog kojim možete natankati krivo gorivo u rezervoar automobila, a problemi mogu biti ozbiljni. Jedan od najčešćih poziva našoj Pomoći na cesti je upravo zbog toga – krivo utočeno gorivo!

Imate li sreće i shvatite li na benzinskoj pumpi da u dizelaša točite benzin, odmah stanite i ne uključujte automobil. Zovite HAK i mi ćemo ispumpati gorivo iz rezervoara prije nego što krene prema ključnim dijelovima sustava. U suprotnom, uključite li automobil i krenete li voziti – vrijeme je da upotrijebio riječ katastrofa. Ulazak benzinskog goriva u osjetljivi sustav dizelskog motora mogao bi za sobom povući skupe posljedice, zamjenu visokotlačne pumpe, injektora, cijevi za goriva i tanka. Benzin nema sposobnost dizela da djeluje poput lubrikanta u sustavu ubrizgavanja i upravo zbog toga će stradati injektori, pumpa…

U suprotnom, utočite li dizelsko gorivo u benzinca šteta je manja, ali ako niste pokrenuli automobil najbolje je opet ispumpati gorivo iz rezervoara. Nastavite li s krivim gorivom može doći do oštećenja injektora. Ako možete, nazovite servisera, koji će vam pomoći i objasniti što učiniti.

Pojavila se i nova opasnost: što ako u otvor za dizelsko gorivo utočite AdBlue tekućinu, koja služi za redukciju emisija dušikovih oksida kod dizelskih motora. Svakakve se greške događaju, a moguća je ova. Uglavnom, ulijete li AdBlue u rezervoar za gorivo učinak će biti kao da ste u dizelsko vozilo natankali benzin – opet katastrofalan. AdBlue je iznimno agresivno sredstvo koje negativno djeluje na sustav ubrizgavanja i, uključite li vozilo, šteta će biti ogromna! Ako ste shvatili pogrešku na vrijeme i niste uključili vozilo, HAK će vam ispumpati cijeli sadržaj rezervoara i sve bi trebalo biti u redu kad natočite (samo) dizelsko gorivo.

Izvor: autopress.hr