You are currently viewing STIGLO JE PROLJEĆE: Uz ovih 7 savjeta pripremite automobil za nove uvjete na cesti, ugodniju i sigurniju vožnju

STIGLO JE PROLJEĆE: Uz ovih 7 savjeta pripremite automobil za nove uvjete na cesti, ugodniju i sigurniju vožnju

S proljećem u zamahu, povišenim temperaturama, produljenim danima i ljepšim vremenom, mnogi će svakodnevicu shvatiti radosnijom u odnosu na sumorno zimsko razdoblje u kojem su dom napuštali i u njega se vraćali vozeći se gotovo pa isključivo po mraku.

Počnite polako zaboravljati na stupove javne rasvjete koji vas upaljeni prate dok nižete kilometre po cestama na putu do svog odredišta, njihova vidljivost sve je naglašenija sunčevom svjetlošću. Navedeno znači i da je stiglo vrijeme za pobrinuti se za vozilo, a mi vas podsjećamo na nekoliko stvari koje bi pritom bilo dobro napraviti.

Uvođenjem ljetnog računanja vremena prestala je obveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima (ne i za vozače motocikala i mopeda kojima je to obveza za svaki dan u godini), osim u uvjetima vožnje sa slabijom vidljivošću. Korištenje zimske opreme na dionicama javnih cesta obveza je koja je na snazi do 15. travnja, a i do tog trenutka promjena guma u njihovu ljetnu varijantu, moguće je napraviti čitav niz poteza kojima ćete vožnju učiniti sigurnijom i ugodnijom.

Očistite vozilo

Temeljito pranje nužno je zbog održavanja automobila Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Za početak bi dobro bilo temeljito očistiti vozilo i oprati sa njega svu prljavštinu, ali i sol kojom su u zimskim danima bile posipane ceste. Kamenčići ispod kotača koji su ‘bombardirali’ karoseriju automobila tijekom vožnje sigurno su na nekim mjestima i oštetili boju vozila koja automobil štiti od korozije. Pomiješanost cestovne soli i vode dovodi do procesa hrđanja koji može postati ne samo estetski, nego i sigurnosni problem. Pritom ćete se i riješiti dokaza učinjenog pomora mušica i insekata koje ste skupljali mjesecima.

Ne zaboravite na prozore

Prilikom čišćenja vozila nikako se ne smije zaboraviti i temeljito pranje prozora i to obje strane. Jednostavno je i poprilično smanjuje mogućnost njihova zamagljenja.

Provjerite brisače

Kad smo već kod staklenih površina automobila, proljeće je i izvrsno vrijeme za zamjenu, ili makar pregled dotrajalosti brisača. Tijekom zimskih mjeseci učestalo su bili korišteni zbog snijega i kiše i njihovo stanje treba provjeriti.

Nužno je provjeriti njihovu dotrajalost i po potrebi zamijeniti brisačeFoto: Screenshot/YouTube

Antifriz je koristan i ljeti

Antifriz nije sredstvo automobilu potrebno samo u zimskim mjesecima, njegovu važnost potrebno je naglasiti i u ljetnima. Bolje je uliti tu tekućinu u sustav, povećati točku vrelišta i spriječiti isparavanje rashladne tekućine i ozbiljna i skupa oštećenje kao njenu posljedicu.

Važno za gume

Pri zamjeni guma, uz nužnu provjeru dotrajalosti njihove gazne površine, o čemu će vam spremno savjetom pomoći svaki vulkanizer, potrebno je provjeriti i tlak u njima, balansirati ih i centrirati vozilo. Uz sigurnost na prvome mjestu, osjetit će se to i na potrošnji vozila.

Bit će vam potrebna klima…

Napraviti servis klimatizacije vozila sljedeće je na popisu potrebnih koraka, a posebice širi li se po unutrašnjosti neugodan miris ustajalosti koji bi mogao biti znak razvijanja plijesni u kondenzatoru. Promjena i ostalih filtera i više je no dobrodošla.

…, ali i sunčane naočale

naoc48dale

Sunačane naočale poboljšavaju vidljivost tijekom vožnjeFoto: Screenshot/YouTube

I ne zaboravite staviti sunčane naočale negdje u automobil na dohvat ruke. Sunce je još nisko na obzoru kada većina sjeda za upravljač početkom dana, a slaba vidljivost uzrok mnogih nesreća.