You are currently viewing Savjeti za sigurniju vožnju po kiši
Car driving in city street after rain

Savjeti za sigurniju vožnju po kiši

Pjevati po kiši i uz to gacati po lokvama na cesti veoma je ugodno, štoviše prekrasno iskustvo, međutim kada govorimo o vožnji po kiši, situacija je nešto drugačija.

Vjerujemo kako ne postoji vozač koji voli voziti po kiši, a razloga za to ima i više od nekoliko. Primjerice, vidljivost je smanjena, veća je mogućnost proklizavanja, pritisak na psihu vozača je povećan. Zbog svega ovoga česte u prometne nesreće koje se događaju upravo za vrijeme kišnih sati vožnje. Kako smanjiti rizik prilikom vožnje po kiši i kako voziti sigurnije u kišnim uvjetima?

Prometni stručnjaci otkrili su nam svoja razmišljanja i iskustva s vožnjom na kiši te ih pretočili u nekoliko korisnih savjeta. Dakle, saznajte kako da i vožnja po kiši bude ugodna ili barem podnošljiva.

Razmišljajte!
Mnogi vozači voze mehanički, automatski, kao da su spojeni na autopilot te je često upravo ovakva vožnja krivac za brojne nesreće na našim cestama. Problem je tim veći kada su uvjeti na samoj cesti lošiji. Vozači bi uvijek trebali biti posebno dobro koncentrirani i budni, a još više kada vani pada kiša i jedva se što vidi kroz vjetrobransko staklo. Dakle, fokusirajte se i sve će biti lakše.

Upalite svjetlo!
Mnogi se drže pravila da se svjetlo na automobilima pali samo u zimskim mjesecima (i prvenstveno iz razloga što se u protivnom plaća kazna). Međutim, svjedoci smo i da se ‘nebo može sastati sa zemljom’ i u vrijeme ljetnih mjeseci pa to treba imati na umu i uvijek u kišnim i oblačnim danima upaliti svjetlo na vozilu bez obzira o kojem se dijelu godine radi.

Pripazite na hidroplaning!
Možda joj niste upoznati s terminom hidroplaninga, no radi se o tehničkom izrazu kojim se opisuje stanje u kojem gume ne leže normalno na cesti zbog sloja vode (kiše) te zbog toga vozilo počinje nekontrolirano kliziti u određenim situacijama. Dovoljno je svega nekoliko kapi kiše i brzina od samo 50 kilometara na sat kako bi došlo do hidroplaninga. Ako vam se dogodi da se nađete u takvoj situaciji, otpustite papučicu gasa i volanom usmjeravajte automobil ravno na cestu dok opet ne zadobijete kontrolu nad vozilom.

Zaboravite na tempomat!
Ovo imaju novija vozila, a radi se o sustavu koji omogućuje da se brzina namjesti na određenu vrijednost te ju automobil sam prati bez obzira koliko vozač pritišće gas. No, u kišnim uvjetima na cesti tempomat je najbolje ugasiti. Možda biste u prvi mah mogli pomisliti kako će vam tempomat pomoći da u kišnim uvjetima održavate stabilnu brzinu, ali on prilikom hidroplaninga može reagirati tako da zapravo ubrza vaše vozilo, što vas može otklizati u nove probleme.

Usporite!
Imajte na umu da su znakovi i preporučene brzine na cestama zapravo tu za idealne uvjete na cestama, a ne za kišu i oblake. Dakle, otpustite papučicu gasa i ako pada kiša pripremite se na to da će vaše putovanje trajati nešto kraće. Dakako, najbolje je stići siguran i sretan nego izazvati kaos na cesti. I što drugo dodati nego – sretna vožnja dok su brisači uključeni!

Izvor: Silux.hr