You are currently viewing Samobor dočekuje 12.000 spačekista sa svih strana svijeta

Samobor dočekuje 12.000 spačekista sa svih strana svijeta

23. svjetski susret Spačeka koji će se održati od 30. srpnja do 4. kolovoza ove godine.

Organizira ga Hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroën klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

 

‘Dobiti organizaciju ovakvog događaja je ogromno priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje’, govori Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji je za posjetitelje organizirao i avanturističke vožnje nakon završetka susreta – 2CV Adriatic Raid će ići kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

Važnost manifestacije prepoznali su i u Zagrebačkoj županiji te Gradu Samoborau, a koji su dali potporu 23. svjetskom susret Spačeka.

‘Županija je osigurala financijska sredstva za podršku ovog događaja koji će u prelijepi Samobor dovesti ljude sa svih strana svijeta. Manifestacija će sigurno doprinijeti još većem rastu turističkog prometa koji u prva četiri mjeseca ove godine bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na lani’, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

‘Samobor ovim događanjem staje uz bok europskim destinacijama koje su prijašnjih godina bile domaćini susreta, među kojima su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj ili Ericeira u Portugalu, a koji imaju potrebnu infrastrukturu, ljude i entuzijazam za organizaciju ovakvog velikog skupa. Samobor će time ne samo prezentirati sebe kao grad, već i cijelu Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju’, rekla je Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora.

‘Ponosni smo što smo dobili čast biti gradom domaćinom 23. svjetskog susreta Spačeka. To ponajprije moramo zahvaliti neumornim organizatorima, redom entuzijastima. Grad Samobor dao je podršku ovom projektu, a siguran sam kako će se sve uloženo višestruko vratiti – ponajprije kroz promociju našega grada u koji će se, vjerujem, zaljubiti svi sudionici Susreta. Dobrodošli u Samobor!’, izjavio je gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak.

 

Susret će ujedno biti prigoda da se obilježi prvo stoljeće francuskog proizvođača pa će tako biti izložen ‘Muzej 100 godina marke Citroën’ gdje će posjetitelji moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos. Organizirat će se i povorka 2CV vozila do centra grada Zagreba gdje će vlasnici Spačeka dovesti 200 vozila na Trg bana Jelačića, te off road vožnja po Žumberku.

Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, svakodnevni dječji program, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastro korneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnoštvo drugih zanimljivosti. Po završetku susreta biti će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine.

Brojke
dana: 7
koncerata: 7
radionica: 10
volontera: 200
m2: 220.000
povijesnih vozila: 3000 – 4000
stranih posjetitelja: 8000 -10.000
domaćih posjetitelja: 4000 – 5000
tona hrane: 100
litara pive: 70.000
osmjeha: 1.000.000

Izvor: autonet.hr