You are currently viewing Pripremite automobil za zimu (ako već niste)

Pripremite automobil za zimu (ako već niste)

mercedes4(2)-30c038a4b83a04aeb727a298ffab9904

Baš kao što se i ljudi u hladnim zimskim danima oblače hladnije i traže adekvatnu brigu i zaštitu, sličan slučaj je i s automobilima.

Vaš automobil treba dodatnu pripremu da bi preko zime izgledao dobro i “ušuškano”. Zimski uvjeti vožnje su potpuno drukčiji od onih u drugim godišnjim dobima. Snijeg i led treba uzeti za ozbiljno i pripremiti se za njihov dolazak.

Promjena godišnjih doba je pravi trenutak da provjerite šta vaš automobil treba da hladne, mokre i zimske uvjete vožnje. Nekoliko jednostavnih savjeta može sačuvati vaš automobil.

Pripremite svoj automobil za zimu

Odvezite auto automehaničaru i provjerite sljedeće: baterije, nivo antifriza, termostat, grijače, kočnice i odmrzavanje.

Provjerite kako biste bili sigurni da vaše gume imaju adekvatne omotače. Ako su istrošena gazišta, zamijenite ih. Još bolje, razmijeniti ih za set zimskih guma čija gazišta pružaju bolju trakciju i opremljene su za rukovanje u ekstremnim zimskim uvjetima vožnje.

Napravite vizualni pregled svjetala vašeg vozila. Pobrinite se da su prednja i zadnja svjetla u funkciji. Često, zimi tekućina brisača može zamrznuti. Kupite brisače “otporne” na snijeg i led, koji se inače ne preporučuju za ostala godišnja doba.

Provjerite mlaznice spreja vašeg sistema vjetrobrana. Ponekad ih blokira vosak ili nečistoća.

Sol koja se zimi koristi za čišćenje gradskih saobraćajnica, obično može oštetiti boju vašeg automobila. Ispiranje s vremena na vrijeme može pomoći, ali dobro i temeljito pranje sprečava koroziju, a vaše vozilo će izgledati kao novo.

Ovi savjeti će pripremiti automobil za zimski pogon, ali provjerite šta je još potrebno.

Zimska nesreća bi vas mogla ostaviti zaglavljene na cesti. Održavajte nivo goriva u vašem automobilu. Držite cisternu za gas barem pola punu tokom zime. To će smanjiti kondenzaciju, čineći da se vaše vozilo lakše upali tokom hladnih jutara.

Uvijek sa sobom nosite strugač za led i lopatu, a prva pomoć je još jedna od must have stavki. Tu su i dodaci poput baterijske lampe, baterija, deke, šibice, dodatna odjeća, flaširana voda.

Za pogon na zadnje točkove vozila, možda ćete htjeti zadržati malu vrećicu pijeska u prtljažniku i tako napraviti trakciju gume ako zapnete.