You are currently viewing Predstavljanje Volkswagen Arteon-a

Predstavljanje Volkswagen Arteon-a

Arteon, novi kralj Volkswagena, dinamičnija, premium izvedenica Škode Superb

To je i ‘Passat na kvadrat’, koji mijenja CC te paralelno s gašenjem Phaetona dobiva luksuzne elemente i postaje pravi premium
Prezentacija novog krovnog Volkswagena, koja je održana u četvrtak na elitnoj lokaciji ze evente (poput vjenčanja), u Mačkovcu pokraj Zaprešića, pokazala je barem tri stvari. Prvo, novi Volkswagenov model Arteon mijenja CC, koji je 2008. uveden kao Passat CC, a 2011. ozbiljnim redizajnom skratio ime na CC (kratica od Comfort Coupe). Drugo, osnovne mjere pokazuju da je to izravna, luksuzna i dinamičnija izvedenica Škode Superb, koja je pak rastegnuta i blago napuhana izvedenica Passata B8. Dakle to je ‘Passat na kvadrat’.
Treće, nakon gašenja Phaetona to je i krovna verzija modela iz Wolfsburga (osim na kineskom tržištu), kojemu je zadaća ozbiljnije zagristi u premium segment. S jedne strane ući u područje Audija A4, ali s druge strane konkurirati BMW-u serije 3 i Mercedes-Benzu C-klase. Pogledajte dimenzije nove Volkswagenove uzdanice, D x Š x V, a u zagradi je međuosni razmak i usporedite s najvećim češkim modelom te aktualnim Passatom:
Arteon: 4862 x 1871 x 1427 mm (2841 mm)
Superb: 4861 x 1864 x 1468 mm (2841 mm)
Passat: 4767 x 1832 x 1456 mm (2710 mm)
Dakle, uz jednaki međuosni razmak praktički je jednaka dužina (+1 mm), blago je povećana širina (+7 mm) i osjetno smanjena visina (-31 mm). Iz toga da se iščitati da uz sličan komfor (a Superb je već proglašen ‘kraljem prostranosti) nudi više dinamičnosti. Premda ‘formacijski’ nastupa protiv A4, Serije 3 i C-klase, budući ima poprečno ugrađen motor (oni imaju uzdužno), komforom se može uspoređivati s A6, Serijom 5 i E-klasom, čiji su gabariti malo veći, ali uz uzdužno ugrađene motore, putnicima nude slično mjesta.
Arteon je kratica od ‘art’, umjetnost i ‘eon’, dugo vremensko razdoblje i najveća jedinica geološke kronologije. U usporedbi s CC-om, duži je 60, širi 16 i viši 10, a međuosni je razmak povećan za lijepih 50 mm. Atraktivan dizajn i unutrašnjost s jasnim obilježjima luksuza i najboljih gadgeta, pokazujući da su u Wolfsburgu napravili dobar posao.
Stigao je dakle opaki premium, koji je u punokrvnim verzijama s turbobenzincem 2.0 TSI/280 KS i bi-turbodizelašem 2.0 TDI/240 KS opremljen pogonom 4×4, oznake 4Motion. A ponudu će otvoriti s dokazanim 2.0 TDI sa sa 150 KS i prednjom vučom. Svi su modeli s automatskim mjenjačem DSG7, s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva, a ponuda će počinjati s oko 300.000 kn. Prezentaciju su obogatili Indira Levak, Tarik Filipović, Iva Šulentić i Igor Vori.