You are currently viewing POD SVJETLOM REFLEKTORA

POD SVJETLOM REFLEKTORA

Još jedna velika priredba automobilizma je za nama. U svom petnaestom izdanju Zagrebački je velesajam pokazao blještavilo na kakvo smo navikli tek na velikim međunarodnim salonima. Atraktivnih novosti, doista, nije nedostajalo.

Trenutak kada je Zagrebački velesajam objavio kako će i 2018. biti održan Zagreb Auto Show bio je, ujedno i onaj u kojem smo napokon mogli odahnuti. Naime, nakon osam godina stanke, pretprošle je godine održano novo izdanje ove, našem tržištu doista značajne manifestacije, no budućnost salona ostala je visjeti u zraku – sve do negdje pred kraj prošle godine.

Imati jedinstveno mjesto na kojem možete pogledati (gotovo) sve automobile dostupne na lokalnom tržištu velika je stvar i upravo u tome leži značaj Zagreb Auto Showa. Dakako, tu je i već mnogo puta spominjani kalendarski smještaj ovog eventa koji ga čini posebno atraktivnim jer je, praktički, međunarodni salon automobila u Ženevi posljednji značajniji takav događaj koji se održava pred ZG Auto Show. To, s druge strane, jamči pregršt noviteta u Zagrebu i tako je oduvijek i bilo.

Konačno, bijenalni je ritam zagrebačkog salona automobila neminovan s obzirom na naše ekonomske prilike i tu ipak ne bi trebalo očekivati neku promjenu. Zapravo, bilo bi kudikamo bitnije da se na sljedećem izdanju Zagreb Auto Showa pojavi ovih desetak marki koje su ove godine, nažalost, odlučile izostati. No, dakako, u ekonomske razloge pojedinih predstavništava nije se pristojno petljati, zar ne?

Tko nam se najviše dopao?
Kada kažemo “tko” mislimo na neki konkretni model automobila, a to je bez ikakve sumnje u našem gledanju stvari bio novi Peugeot 508, vjerojatno superhot novitet ovogodišnjeg ZG Auto Showa koji u prodaju na našem tržištu stiže krajem ove godine. No, ne bi bilo fer izostaviti niti novi Volkswagen Touareg koji je dobio titulu Super Star u izboru Zvijezde ovogodišnjeg salona.

Mnogi drugi privlačni automobili bliještali su na svojim izložbenim prostorima. Grupacija PSA se tako mogla pohvaliti s još dva noviteta, citroënovim modelima Berlingo (koji u prodaju kod nas stiže tijekom jeseni) i osvježenim C4 Cactusom čija je prodaja već krenula. No, osim Touarega, njemačka je Grupacija predstavila još noviteta među kojima se posebno ističu audijevi modeli A7 Sportback i u Ženevi predstavljeni A6.

Ljubitelje sportskih automobila zasigurno su privukli novi Renault Mégane R.S, no vjerojatno i fordov Focus RS koji je ipak malo ostao u sjeni činjenice da je istovremeno s njegovim predstavljanjem na ZG Auto Showu otkriven novi Focus koji će ujedno obilježiti i 20 godina postojanja ovog modela. Konačno, ljubitelje istinskih sportskih automobila vjerojatno neće veseliti činjenica da je izloženi Subaru WRX STI ujedno i posljednji primjerak svoje legendarne obitelji, s obzirom da je japanski proizvođač odlučio ovaj model povući iz proizvodnje.

Gotovo jedan do drugog bila su izložena dva zanimljiva sportska automobila: Suzuki Swift Sport i Opel Insignia GSi od kojih će svaki za sebe u svome svijetu, ne sumnjamo u to, pronaći solidan broj poklonika. S druge strane sportskog spektra našli su se i ekstremniji modeli poput BMW-a M4 GTS, dok će “u boj” s najbržima bez sumnje krenuti Porsche 911 GT3 te lamborghinijevi modeli Aventador i Huracán.

No, iza bliještećih modela BMW-a, na svom se izložbenom prostoru “šepurila” ništa manje atraktivna, sportski elegantna Mazda6 koja se predstavlja u osvježenom izdanju s novim interijerom i brojnim, većim ili manjim izmjenama. A, ako ste, pak, naklonjeni ekstremnijem pristupu ekologiji, rješenje bi mogla predstavljati potpuno električna Hyundai Kona.

I, dakako, ljubitelji najpopularnije i najbrže rastuće kategorije automobila – SUV/crossovera, doista su mogli doći na svoje. Naime, pored opelovog trojca oznake “X”, Mokke, Crosslanda i Grandlanda, tu su bili i volkswagenov T-Roc, Škoda Karoq, Mazda CX-5, BMW X2… Doista, kao i na mnogi drugim salonima automobila, izgleda nam da gotovo pola izložaka pripada upravo ovoj kategoriji!

Koncepti? Jedan, ali vrijedan…
Nije neko posebno iznenađenje da mali, lokalni saloni automobila (ma koliko god dobro bili osmišljeni) oskudijevaju prema pitanju konceptnih automobila. Točnije, prethodno izdanje Zagreb Auto Showa, ono iz 2016. ugostilo je tri konceptna automobila, a ovogodišnje tek jedan. No, ne budimo nezahvalni…

Iole upućeniji znat će kako se ove godine radi o Škodi Vision X, konceptu kojim češki proizvođač najavljuje svoj budući crossover, a koji će se u paleti njihovih modela smjestiti ispod Karoqa. Prvi puta predstavljen na ovogodišnjem salonu u Ženevi, Vision X pokreće hibridni pogonski sklop sa sprijeda smještenim 1,5-litrenim 4-cilindričnim benzinskim motorom koji može koristiti i prirodni plin te otraga postavljeni električni motor. Dakle, Vision X će nuditi mogućnost izbora između pogona na prednje ili sva četiri kotača.

Na kraju dodajmo i da će se autonomija hibridne izvedbe kretati oko 650 km, da će emisija CO2 iznositi 89 g/km te da će mu za ubrzanje do 100 km/h biti potrebno 9,3 l/100 km. Najveća brzina škodinog koncepta Vision X u hibridnoj izvedbi iznosi 200 km/h.

Neki su ipak markirali!
Nažalost, a to kažemo stoga što niti jedan salon automobila nije potpun bez svih marki koje su prisutne (barem) na lokalnom tržištu i ovogodišnji je Zagreb Auto Show “zaobišlo” nekoliko značajnih imena. Ekonomska isplativost nastupa glavni je, ako smo dobro shvatili, argument koji stoji iza takvog ne-pojavljivanja, a mi možemo reći tek da je ovaj zanimljivi i dobro organizirani salon automobila time ostao značajno zakinut. Stoga, prozovimo krivce!

Kao prvo, s petnaestog je izdanja ZG Auto Showa izostalo cijelo zastupništvo Autocommerce Hrvatska, što znači da se posjetitelji nisu imali prilike upoznati s čak pet marki što, konkretnije znači neka itekako zvučna imena: Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Jeep, Maserati… Također, nije nastupila niti tvrtka Wallis Adria sa svojim programom vozila grupe Jaguar Land Rover, a izostala je i Kia, premda je vlasnik ovog zastupništva u Zagreb ipak doveo svoju drugu marku, Volvo. I konačno, na žalost mnogih, Rimac Automobili se (za razliku od prošle edicije ovog salona) nisu pojavili. Hrvatska će javnost, tako, morati još mao pričekati da upozna fascinantni C_Two.

Izbor zvijezde salona
Kao i pred dvije godine, jedna od posebnih zanimljivosti Zagreb Auto Show-a bilo je i proglašenje Zvijezde salona. Naime, novinarski je žiri glasao za najdoljmljivije izloške raspoređene unutar osam kategorija. Svečanost proglašenja pobjednika Zvijezde salona Zagreb Auto Show 2018. održana je 12. travnja u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, a pobjednici prema kategorijama su:

Bus star: Man Lion’s City, Truck Star: Iveco Stralis X-Way, Moto Star: Ducati Panigale V4 S, Eco Star: Nissan Leaf, Best Buy Star: Hyundai Kona, Techno Star: Mercedes-Benz A klasa, Sport Star: Renault Mégane R.S. te Super Star: Volkswagen Touareg.

Konačno, dodijeljena je i zahvala za dugogodišnju suradnju čovjeku koji je Zagrebačkom velesajmu ukazao povjerenje i svojim neumornim radom zasigurno dao doprinos Zagreb Auto Showu, gospodinu Ivi Kežiću iz tvrtke Auto Hrvatska.

Par informacija, za kraj…
Ovogodišnje, 15. izdanje Zagreb Auto Showa održano je između 10. i 15. travnja, pod generalnim pokriviteljstvom kompanije INA d.d. Napomenimo i kako je od 1996. godine Zagreb Auto Show član svjetske obitelji salona automobila OICA, Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila. Na Zagreb Auto Showu 2018. nastupilo je 463 izlagača iz 34 države svijeta, a njihovi su izlošci zauzeli 70.000 m2 u 14 paviljona i na otvorenom prostoru.

Prema službenoj statistici zagrebačkog velesajma na čijem se prostoru održava ZG Auto Show, ovogodišnje je izdanje tog salona ugostilo čak 133 premijere, od čega u kategoriji automobila 1 svjetsku vicepremijeru, 3 europske vicepremijere , 36 hrvatskih premijera kao i jednu hrvatsku vicepremijeru.

Kako smo već spomenuli, jedna se hrvatska premijera odnosi na konceptno vozilo, dok je u kategoriji gospodarskih vozila posjetiteljima predstavljeno 10 hrvatskih premijera te 3 vicepremijere. Nadalje, kategorija motocikala i četverocikala prikazala je tri svjetske premijere, osam europskih, 57 hrvatskih te jednu hrvatsku vicepremijeru. Posljednja kategorija, kamperi, donijela nam je 7 hrvatskih premijera te dvije vicepremijere.

Na salonu je bilo prisutno 85 marki automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp vozila. Od toga 28 automobilskih marki, 36 marki motocikala, 11 marki bicikala, 19 marki gospodarskih vozila, 5 marki autobusa i 5 marki kamp vozila.

Službene stranice međunarodnog salona automobila u Zagrebu možete pronaći na adresi zv.hr

Izvor:autonet.hr