You are currently viewing Označavanje zimskih guma

Označavanje zimskih guma

M+S oznaka
Izrada, sastav i struktura zimskih guma s oznakom M+S razlikuju se od ostalih guma. Zahvaljujući tim karakteristikama povećava se vučna snaga vozila u blatu i snijegu. Naravno da to ne znači da ove gume imaju unikatne zimske karakteristike jer ovakvu oznaku nalazimo i na cjelogodišnjim gumama kao i na nekim 4×4 gumama.

Piktogram “pahuljica na planini”
Prave zimske guma sadrže simbol ”pahuljica na planini”. Ta oznaka jamči da je guma izrađena sukladno industrijskom standardu koji je zasnovan na američkoj definiciji zimskih guma. Ovakve gume pružaju čak i u ekstremnim uvjetima veliku sigurnost u prometu te izuzetno dobro prianjaju na podlogu i omogućavaju lako upravljanje vozilom na zasnježnim i smrznutim cestama.

Gume za SUV vozila ili ona s blokadom diferencijala
Na mnogim se tvornički proizvedenim SUV vozilima montiraju gume s oznakom M+S. U početku se ta praksa primjenjivala u Sjevernoj Americi jer su se uz ovu kategoriju vozila nudile cjelogodišnje gume. Takve su npr. gume Continental ContiCrossContact LX™, ContiCrossContact LX™ Sport i Conti4x4Contact.

M+S oznaku priznaje i Europska unija, a po definiciji to su gume koje “na temelju izrade i strukture osiguravaju veću vučnu snagu vozila u blatu i snijegu nego što to osigurava obična guma”. Ova definicija ne propisuje nikakve konkretne uvjete za stavljanje navedene oznake, što nije slučaj s piktogramom ”pahuljica na planini” za čija je dobivanje potrebno zadovoljiti stroge uvjete.
Iako se u mnogim europskim zemljama gume s oznakom M+S smatraju zimskim gumama u pravom smislu te riječi, stručnjaci Continentala predlažu da se u zimskim uvjetima koriste isključivo gume s piktogramom ”pahuljica na planini”.