You are currently viewing Ovo trebate znati o zamjeni žarulja na automobilu

Ovo trebate znati o zamjeni žarulja na automobilu

Nikada se ne zna kada će neka žarulja na vozilu pregorjeti. Može to biti u pola noći baš dok prelazite neku cestu koja vodi kroz šumu. I što onda?

Nemate druge nego promijeniti žarulju jer bez oba svjetla u mrklom mraku postat ćete posve izgubljeni. Ako to i nije priča kao ova koju smo naveli, u gradovima i naseljenim mjestima svjetlo na vozilu još je važnije jer znači sigurnost. Ako imate samo jedno svjetlo na vozilu možete biti slabije vidljivi vozilima iz suprotnog smjera ili onih koja voze iza vas, ovisno je li vam otišlo prednje ili stražnje svjetlo, a također drugim sudionicima prometa može se učiniti da ste motorkotač, a ne automobil. I zamislite što je tu sve moguće samo zato jer vam jedno svjetlo ne radi. Stoga je najbolje stati na prikladno mjesto uz cestu i promijeniti žarulju.

Kod nekih je vozila to mačji kašalj, a kod drugih ipak nešto što više nalikuje na visoku fiziku nego isključivo na manualni, mehanički dio posla. Naime, neka vozila imaju na svojim prednjim i stražnjim svjetlima teško dostupne žarulje pa zapravo trebamo imati dosta iskustva kako bismo uspjeli zamijenili žarulju. Stoga je najbolji savjet kojeg vam možemo dati sljedeći – naučite kako se mijenja žarulja na vašem vozilu onda kada vam to nije neophodno, odnosno dok vam je vozilo parkirano u garaži ili dvorištu. Jedino tako ćete znati promijeniti žarulju onda kada to bude trebalo.

Za početak, provjerite imate li rezervnu žarulju u kutiji u svom prtljažniku. To je obično dio obavezne opreme za automobil, ali nije loše s vremena na vrijeme provjeriti kakvo je stanje i da se slučajno nije što potrgalo. Uvijek je dobro dokupiti nove žarulje i imati ih u pripremi jer nikada ne znamo kad će nam zatrebati. Također, dobro je imati više žarulja za određeno svjetlo na automobilu jer se može dogoditi i da nova žarulja ne radi pa da je možemo zamijeniti drugom. Uz ovo, striktno se držite modela i jakosti žarulja za vaš tip automobila. Često se, nažalost, po našim cestama događa da vlasnici u stilu crtića ‘A je to’ stavljaju neodgovarajuće žarulje pa se na kraju dobiju prejaka svjetla koja jako iritiraju druge vozače.

Nakon toga provjerite kako doći do žarulje. U nekim vozilima postoje drugačiji sistemi dolaženja do žarulje. Primjerice kod nekih postoji tek uzak otvor pa zapravo trebate imati veoma usku i malenu ruku da skinete žarulju i stavite novu. Kod nekih se može skinuti staklo pa računajte da će vam za taj posao trebati i odgovarajući odvijači. Kako bilo, svaki model automobila ima neki svoj, pomalo specifičan način mijenjanja žarulja pa je svakako dobro da se prije s tim upoznate kako ne bi došlo da iznenađenja na cesti, kada vam je to najmanje potrebno.

Prilikom montiranja žarulje pripazite da je dovoljno stegnete, a također i da nije prejako stegnuta kako ne bi došlo do pucanja ili drugih oštećenja. Prava mjera je najbolji odgovor za ovo.

Pripremite se da je do žarulja na nekim automobilima najlakše doći u čučećem položaju pa je to također nešto što treba uzeti u obzir. Neke žarulje također imaju i gumenu zaštitu koju je potrebno skinuti kako bi se uopće moglo pristupiti žarulji. Također, kod nekih marki vozila potrebno je i kotače zakrenuti u lijevu ili desnu stranu, s obzirom na to koje se prednje svjetlo mijenja, a sve kako bi se lakše pristupilo žarulji.

No, ako baš ne ide ili ako ste se malo preplašili ovim pričama, opet postoji rješenje. U najgorem slučaju možete otići svom automehaničaru koju će vam promijeniti žarulju i za to vam neće naplatiti mnogo, često neće naplatiti ništa. I svi sretni!

Izvor: Silux.hr