You are currently viewing Od Lade do Renaulta, ovo je pet automobila na čijem je razvoju sudjelovao Porsche!

Od Lade do Renaulta, ovo je pet automobila na čijem je razvoju sudjelovao Porsche!

Iako su proizvođači međusobna konkurencija, česti su slučajevi u kojima surađuju i dijele tehnologiju, najčešće s ciljem smanjivanja jediničnih troškova. Iako su neke suradnje dobro poznate, ponekad samo mali broj ljudi (najčešće upućenih koje zanima automobilska industrija) točno zna tko stoji iza razvoja pojedinih komponenti. Ovo je pet automobila koji su koristili tehnologiju ili komponente Porschea.

 

AUDI RS2

 

Jedan od poznatijih modela napravljenih uz pomoć Porschea je Audi RS2 koji je opremljen Porsche Cup alu naplacima, retrovizorima, žmigavcima i maglenkama te Porscheovim kočionim kliještima. Osim toga, ovjes je također razvijen u Stuttgartu. Modifikacije na 2,2-litrenom 5-cilindrašu koje su rezultirale snagom od 315 KStakođer su napravljene u suradnji s Porscheom. Usto, većina primjeraka proizvedena je u Porscheovom Rossle-Bau tvornici…

Mercedes 500E

Mercedes

 

Drugi na ovoj listi je Mercedes 500E. Iako je danas Porsche marka koja “vrti opasne novce”, prije to nije bio slučaj. Tako im je ranih 90-ih trebala suradnja s kojom bi se financijski podigli, a odgovor je došao u obliku suradnje s Mercedesom. Model W124 pojačan je kako bi konkurirao tadašnjem BMW-u M5. Porsche je napravio nekoliko modifikacija kako bi u motorni prostor stao 5,0-litreni V8 iz modela R129 SL. Dijelovi s modela SL našli su svoje mjesto i na ovjesu, a automobil je stoga proširen čime je dobio na vizualnom dojmu. Automobil se također sklapao u tvornici Porschea, neposredno prije Audija RS2.

Renault Clio V6

 

Papreni i za vožnju prilično zahtjevan Clio V6 središnje ugrađeni motor posudio je iz PSA grupe, a facelift verzija dobila je modifikacije koje je odradio upravo – Porsche! Naime, njemački je proizvođač modificirao glave cilindara i bregastu osovinučime je snaga narasla na 255 KS.

 

Lada Samara

 

Iznenađeni? Ne, nije greška, Lada Samara također se nalazi na ovom popisu. Vlasnici se tako mogu pohvaliti kako je na razvoju motora njihovog limenog ljubimca radio upravo Porsche koji je imao svoje ruke u dizajniranju motora.. Razlog: Lada Samara T3 paris-Dakar nastupila je s Porscheovim pogonom 4×4 iz modela 959 te 3,6-litrenim boxerom iz modela 911. Nevjerojatno, ali istinito!

 

Seat Ibiza XSi 1.5 (Mk1)

 

Još jedan relativno skroman automobil koji je dobio potpis Porschea prva je generacija legendarne Seat Ibize. I dok je Italdesign potpisao dizajn, Porscheov posao bio je vezan uz razvoj motora. Seat je za to platio Porscheu malu naknadu kako bi na motoru stajao natpis “System Porsche”.