You are currently viewing Od čega su napravljene automobilske gume

Od čega su napravljene automobilske gume

Karakteristike različitih modela su različite. To se mora uzeti u obzir prilikom odabira guma za automobil.

VRSTE GUME

Bez obzira na proizvođača, na tržištu postoje dvije vrste guma. Njihove tehničke karakteristike su praktički jednake. Vrste gume:

  1. Napravljeno od prirodnih sirovina. Sastav se temelji na biljnoj gumi. Prirodna je tvar koja se ekstrahira iz sokova drveća. U početnoj fazi proizvodnje automobilskih guma koristila se samo biljna guma.
  2. Od sintetičkih sirovina. Moderne gume izrađene su od gume koja se proizvodi kemikalijama. Materijal je otporan na biljna i životinjska ulja. Proizvodi od sintetičke gume dobro zadržavaju zrak. Zahvaljujući tome, materijal je postao raširen u proizvodnji automobilskih guma.

Guma izrađena od prirodnih ili sintetičkih sirovina koristi se na automobilima širom svijeta. Proizvođači proizvode gume s različitim specifikacijama zbog promjena u sastavu gume. To poboljšava prianjanje kotača na suhim, mokrim ili zaleđenim površinama.

Točan kemijski sastav i recept su različiti za svakog proizvođača. Tvrtke ne otkrivaju sastojke i njihovu točnu dozu. Poznate su glavne komponente koje se koriste za proizvodnju guma. Tu spadaju guma, silicijeva kiselina, čađa, smole i ulja.

ŠTO JE PRIRODNA GUMA

Sirovina je elastični materijal s vodoodbojnim svojstvima. Prirodna guma vadi se iz sokova drveća. Za to se rade rezovi na kori biljaka. Nakon montaže, tekućina se šalje na preradu.

Lateks se proizvodi od prirodnih sirovina. Koristi se za proizvodnju raznih proizvoda od gume, uključujući auto gume. Da bi se dobio lateks, sok prirodnog stabla miješa se s kiselinom. Rezultat je gusta elastična masa.

Višak vlage uklanja se iz lateksa. Da bi se to učinilo, masa se stavi pod prešu ili provuče kroz valjke. Tako je moguće dobiti čisti lateks iz prirodnih sirovina.

OSTALI ELEMENTI SASTAVA GUMA

Osim gume, u sastav se tijekom proizvodnje guma dodaju i drugi elementi. Potrebni su za poboljšanje svojstava čvrstoće proizvoda i promjenu njegovih tehničkih karakteristika. Proizvođači u sastav dodaju sljedeće sastojke:

  1. Čađa. Masni udio tvari može biti i do 30%. Čađa je potrebna za poboljšanje karakteristika čvrstoće gume. Kotač stroja postaje otporan na habanje tijekom vožnje na površinama različitih kvaliteta.
  2. Silicijeva kiselina. Poboljšava prijanjanje kotača na mokrim površinama ceste. Proizvođači ga koriste kao zamjenu za čađu. To je zbog činjenice da silicijeva kiselina ima niže troškove. Treba imati na umu da su gume izrađene od silicijeve kiseline manje otporne na habanje.
  3. Ulja i smole. Koriste se za poboljšanje elastičnih svojstava gume. Proizvođači dodaju ovu vrstu aditiva u sastav kako bi postigli mekoću guma. Tražen je u gumama namijenjenim zimskoj uporabi.
  4. Tajni sastojci. Proizvođači u sastav dodaju specijalizirane kemikalije. Omogućuju vam promjenu karakteristika gume. Tako je moguće poboljšati upravljivost automobila, smanjiti put kočenja itd.

Masni udio sastojaka u proizvodima različitih proizvođača je različit. Pri odabiru guma uzimaju se u obzir njihove karakteristike.

POSTUPNI POSTUPAK PROIZVODNJE GUMA

Način proizvodnje može se razlikovati od tvrtke do tvrtke. Zahvaljujući modernoj opremi moguće je automatizirati neke procese. Glavne faze proizvodnje guma:

  1. Prerada soka drveća u lateks.
  2. Uklanjanje suvišne vlage iz elastičnog materijala.
  3. Brušenje lateksa.
  4. Izlječenje. Za taj se postupak lateks miješa sa sumporom.

Nakon vulkanizacije s dodatkom pravih sastojaka moguće je dobiti gumu koja je otporna na habanje i visoke temperature. Od nje se izrađuju automobilske gume.

MODERNA GUMA ZA GUME

Rast broja vozila doveo je do nestašice prirodne gume. Rezultat je bio sintetički materijal. Po svojim svojstvima nije inferioran od biljne gume.

Moderne gume izrađene su od gume koja sadrži prirodnu ili sintetičku gumu. Na karakteristike proizvoda više utječu dodatni sastojci. Unatoč tome, troškovi guma izrađenih od prirodne gume veći su nego kod sintetičkih guma.

KAKO SE SASTAVLJAJU GUME

Za sastavljanje guma koristi se specijalizirana oprema. Broj i vrsta strojeva odabiru se zasebno za svaki slučaj, ovisno o proizvodnom kapacitetu.

Gume su izrađene od metalnog okvira i gume. To vam omogućuje da proizvodu date željeni oblik. Konstrukcija guma različitih proizvođača je različita.

Moderne gume izrađene su od prirodne ili sintetičke gume. Da bi se poboljšale karakteristike gume, u sastav su uključeni specijalizirani aditivi. Na taj je način moguće smanjiti put kočenja i poboljšati upravljivost vozila, bez obzira na kvalitetu površine ceste.