You are currently viewing Nova Škoda Octavia

Nova Škoda Octavia

Premda zvuči pretjerano da su predstavnici sedme sile na premijeri četvrte generacije tvrdili kako je Škoda Octavia u rangu s Audijem A4, to nije nimalo daleko od istine.

Češki klon Golfa VIII vraški je dobar automobil. Jasno je to već na prvi pogled, a jedan od najvažnijih tržišnih aduta je snažna veza s novim Volkswagen Golfom. Škoda Octavia i Volkswagen Golf usko su povezani od uvođenja prve generacije Škode. I danas najvažnijeg modela iz Mlade Boleslave koji je svjetlo dana ugledao prije više od 20 godina i koji je bio prvi VW iz Češke. Posljednje, ali ne najmanje bitno, prvi je rađen na istoj platformi kao i najprodavaniji Volkswagen model u posljednje tri generacije, no sada su Volkswagen i Škoda gotovo uskladili datume predstavljanja oba modela.

Najsuvremenija modularna platforma MQB omogućava izvrsnu spregu performansi i funkcionalnosti. Manja masa uz povećanu čvrstoću recept je i za agilnost i za štedljivost. Nova Škoda Octavia dugačka je 4689 mm, odnosno 19 milimetara više nego prije, dok međuosovinski razmak iznosi 2690 mm, što otkriva genetsku strukturu C-segmenta. Zahvaljujući 15 milimetara široj karoseriji prtljažnik limuzine napuhan je na okruglo 600 litara, dok karavan nudi 640 l.

Vanjski izgled donekle je igra na sigurno, premda se ne može osporiti da izgleda svježe i zavodljivo, dok je iznutra, baš kao i kod Golfa VIII, provedena digitalna revolucija. Hi-tech unutrašnjost u potpunosti odbacuje sve analogne instrumente. Vozačko sučelje koje je predstavio novi Golf sad se smjestilo i u Octaviju, dok je dizajn ostalih elemenata interijera značajno inspiriran onim iz aktualnog Superba.

Ponuda benzinaca obuhvaća 1.0 TSI sa 110 KS i 200 Nm, 1.5 TSI sa 150 KS i 250 Nm i 2.0 TSI sa 190 KS i 320 Nm. Predstavnik dizelaša je zasad samo 2.0 TDI sa 150 KS i 200 KS, a ekološki osviještenim kupcima nudi se hibrid, koji kombinira turbobenzinca 1.4 i elektromotor, a ukupno raspolaže sa 204 KS i 350 Nm.