You are currently viewing Nokian Tyres započeo gradnju novog tehnološkog centra u Španjolskoj

Nokian Tyres započeo gradnju novog tehnološkog centra u Španjolskoj

Polaganje kamena temeljca održano je na lokaciji novog centra u mjestu Santa Cruz de la Zarza. Prve testne staze bit će završene sljedeće godine, a očekuje se da će tehnološki centar biti u punoj funkciji 2020. godine.

Tvrtka Nokian Tyres trenutno ima dva testna centra u Finskoj – Ivalo i Nokija. Pojačanje u vidu trećeg u toplom španjolskom podneblju omogućit će cjelogodišnje testiranje ljetnih, univerzalnih i zimskih guma. Cilj je razvoj još sigurnijih, funkcionalnijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika nego do sada. Glavni fokus je na ljetnim i univerzalnim pneumaticima visokih brzinskih indeksa za koje postoji vrlo velika potražnja na rastućim tržištima brenda Nokian Tyres u Centralnoj Europi i Sjevernoj Americi.

Izgradnja novog centra planirana je već dulje vrijeme u suradnji sa lokalnim vlastima i drugim partnerima. Sada je vrijeme da poduzmemo sljedeći korak i započnemo izgradnju tehnološkog centra za budućnost koji će pružiti raznovrsne mogućnosti za ubrzanje razvoja proizvoda i proširenje našeg asortimana, izjavila je Hille Korhonen, predsjednica i generalna direktorica Nokian Tyres.

Vrhunska tehnologija za testiranje pneumatika

Veliko testno područje od 300 hektara imat će više od deset različitih test staza koje će se koristiti za proučavanje izdržljivosti i performansi pneumatika pomoću moderne tehnologije za testiranje. Centar će okruživati ovalna staza duga sedam kilometara namijenjena testiranju pneumatika pri brzinama do 300 km/h. Pored toga, ove staze će omogućiti i izvođenje mnogih obaveznih testiranja, poput prianjanja na mokroj površini i testiranja nivoa buke kotrljanja.

Moderne, višenamjenske test staze u novom tehnološkom centru bit će prilagođene zahtjevnom razvojnom radu koji se ulaže u svaki proizvod tvrtke Nokian Tyres. Vrući španjolski uvjeti pružit će nam odlično okruženje za cjelogodišnje testiranje naših pneumatika. Opsežno testiranje i temeljno razumijevanje korisničkih potreba osiguravaju da naši vrhunski pneumatici budu posljednja riječ tehnologije i da pouzdano funkcioniraju u svim uvjetima, rekao je Pontus Stenberg, potpredsjednik proizvodno-tehnološkog odjela u Nokian Tyres.

Istraživanje u cilju pronalaska zamjene za prirodnu gumu

Osim testiranja, tehnološki centar ima za cilj i ubrzavanje razvoja održivih proizvoda i inovacija. Tvrtka Nokian Tyres se još 2017. godine uključila u pokretanje istraživačkog projekta u cilju proučavanja upotrebe biljke Gvajulej (lat. Parthenium argentatum) u ekološki prihvatljivijoj proizvodnji guma.

Gvajulej može preživjeti u sušnim i neplodnim sredinama i smatra se potencijalnom zamjenom za prirodnu gumu. Uz to, za lokalne poljoprivrednike mogla bi predstavljati alternativu manje isplativoj proizvodnji žitarica.

Pozitivan utjecaj na regiju

Tehnološki centar će pozitivno utjecati na vitalnost i zaposlenost u regiji. Projekt će zaposliti oko 200 ljudi u fazi izgradnje i otvorit će čak 40 novih radnih mjesta po njenom završetku. Uz to, značajno će utjecati na zapošljavanje u transportnim, uslužnim i logističkim djelatnostima.

Tvrtka Nokian Tyres aktivna je u gradnji odnosa s lokalnim zajednicama dajući podršku lokalnim događanjima, sportskim klubovima i odabranim humanitarnim projektima. I životna sredina se također uzima u obzir na mnogo načina. Primjerice, Nokian Tyres će sudjelovati u lokalnom projektu sadnje drveća i u akcijama pružanja podrške gniježđenju ptica.

Emiliano Garcia-Page, predsjednik pokrajine Castilla-La Mancha i Patricia Franco, ministrica ekonomskog razvoja i zapošljavanja, zahvalni su na ovoj investiciji i višegodišnjoj suradnji koja će regiji pružiti nove prilike.

Investicija tvrtke Nokian Tyres u Castilla-La Manchi je i za nas važan projekt koji otvara nova radna mjesta i stvara prilike za rast regije. Vjerujemo da će pozitivno utjecati na lokalnu ekonomiju ovdje u srcu Španjolske, rekao je predsjednik regije g. Emiliano Garcia-Page.

 

Izvor: kojiauto.hr