You are currently viewing Mercedes-Benz želi do 2039. postići CO2 neutralnost

Mercedes-Benz želi do 2039. postići CO2 neutralnost

Emisije ugljičnog dioksida su vrlo osjetljiva tema u automobilskoj industriji i svaki veliki igrač u svijetu automobila to zna. Stoga mnogi od njih poduzimaju razne mjere za smanjenje štetnih emisija, a nekima je cilju CO2 neutralnost, odnosno “zero-emission”.

Mercedes-Benz je objavio kao u narednih dvadeset godina namjerava postići ugljičnu neutralnost. Radi se o planu Ambition2039 prema kojem Mercedes, kao prvi korak, želi do 2030. da više od polovice njegove prodaje čine modeli s elektrificiranim pogonskim sklopovima.

“Budimo jasni što to za nas znači: temeljna transformacija naše tvrtke u manje od tri proizvodna ciklusa”, rekao je Ola Kallenius, član uprave tvrtke Daimler zadužen za istraživanje i razvoj Mercedes-Benz automobila. “To nije mnogo vremena kada uzmete u obzir da su fosilna goriva dominirala našim poslom od otkrića automobila od Carla Benza i Gottlieba Daimlera prije nekih 130 godina. Ali kao tvrtka koju su osnovali inženjeri, vjerujemo da tehnologija također može pomoći u stvaranju bolje budućnosti.”

Njemački proizvođač automobila također će elektrificirati svoje kombije, kamione i autobuse. Njihov glavni fokus je na električnoj mobilnosti uz pomoć baterijskih vozila, ali budući da se trenutno ne može sa sigurnošću reći koji će pogonski sklop najbolje služiti kupcima u narednih 20 godina Mercedes neće odustati ni od alternativa. Tako će Mercedes nastaviti s razvojem vozila s pogonom na vodik i sl.

Mercedes ne samo da ohrabruje razvoj zelenih automobila, nego to žele učiniti pomoću zelene energije. U tu svrhu, tvornica u Sindelfingenu već koristi obnovljivu energiju i sve mercedesove europske tvornice će ih slijediti do 2022. godine. U konačnici će i dobavljači morati slijediti ugljičnu neutralnost.

“Ova transformacija je veliki izazov – tehnološki i financijski. Uostalom, želimo održivu mobilnost učiniti još uzbudljivijom, a ne skupom”, dodao je Kallenius. “I naravno, to je i pitanje održivih poslovnih rezultata. Kako ćemo se nositi s tim? Jedan od načina bi bio izbjegavanje i pokušaj očuvanja statusa quo. Ali to ne bi služilo našoj svrsi – a pogotovo ne našoj budućnosti. Dakle, radije radimo ono što su naši osnivači učinili: postali su arhitekti sustava nove mobilnosti bez konja. Danas je naš zadatak individualna mobilnost bez emisija.”

Posljednje, ali svakako ne i najmanje važno: ugljična neutralnost ne znači smrt motora s unutrašnjim izgaranjem. Barem ne u doglednoj budućnosti, a posebno kod performance automobila kakve razvija AMG. Podsjetimo, AMG je također najavio sve veće korištenje “zelene” tehnologije u svojim modelima, ali još neko vrijeme osnovu pogona će činiti motori s unutrašnjim izgaranjem.