You are currently viewing Ljetne gume: dočekajte proljeće i ljeto spremni!

Ljetne gume: dočekajte proljeće i ljeto spremni!

7

Ujesen nas pad temperature i zakonske odredbe prisiljavaju da ljetne gume na svojem automobilu zamijenimo zimskim. A kad zatopli često zaboravimo na gume i vozimo se na neodgovarajućim ili čak istrošenim gumama. U nastavku pročitajte kako redovitom zamjenom guma i uporabom ljetnih guma u toplijim mjesecima možete zajamčiti sigurnost sebi i svojim putnicima.

Zimske i ljetne gume međusobno se razlikuju s obzirom na tvrdoću materijala i profil. Odaberite gume koje odgovaraju toplijim vremenskim uvjetima i jamče odlične vozne osobine te sigurnost na cesti.

Razlika između zimskih i ljetnih guma

Zimske su gume namijenjene za uporabu za hladnih dana, kad se temperature spuštaju ispod 10 °C. Zimske gume ostaju meke i pri nižim temperaturama, dok se ljetne gume pri tako niskim temperaturama stvrdnu i tako smanjuju prianjanje za cestu. Zimske gume također imaju posebno oblikovan i dubok profil koji osigurava dobro prianjanje i na snijegu i na bljuzgavici.

S druge strane, ljetne gume jamče optimalno prianjanje u toplijim mjesecima kad su temperature veće od 7 °C. Izrađene su od tvrđe gume koja omekša pri višim temperaturama zraka i asfalta. Sastav gume i poseban uzorak profila jamče preciznost i sigurnost na cesti. Mekša guma odlikuje se i bržim reakcijama, boljom upravljivošću u zavojima i boljim performansama pri kočenju. Ljetne gume nemaju toliko rezova, što omogućuje veću kontaktnu površinu s cestom i vrhunsko prianjanje. Jedinstven uzorak profila pomaže i odvesti višak vode i sprječava akvaplaning, odnosno klizanje po vodenoj površini. Zato se ljetne gume u kišnim uvjetima ponašaju bolje od zimskih guma.

Pet razloga zašto odabrati ljetne gume

  1. Ljetne gume osmišljene su posebno za optimalno prianjanje u toplijim vremenskim uvjetima jer guma ostane meka i podatna čak i pri višim temperaturama.
  2. Ljetne gume jamče brže reakcije jer je upravljanje vozilom brže i preciznije, posebno u oštrim zavojima. Istodobno jamče učinkovitije kočenje i kraći zaustavni put.
  3. Meka vam guma svojom podatnošću olakšava vožnju zavojima i zaobilaženje prepreka na cesti.
  4. Poseban uzorak profila omogućuje bolje prianjanje za cestu u mokrim uvjetima i odvodnju viška vode, čime sprječava akvaplaning.
  5. Niži profil ljetnih guma jamči bolju stabilnost i pouzdanost na cesti.

Predbilježite se za uslugu zamjene guma već danas!

Izvor