You are currently viewing Kako održavati čist automobil i kada imate malu djecu?
Mother and three years old son washing car with high pressure washer with boy pointing water nozzle standing in outside in the yeard parking

Kako održavati čist automobil i kada imate malu djecu?

Držati automobil čistim dok imamo malo dijete ili malu djecu čini se kao ‘mission impossible’ ili nemoguća misija. Oni koji su prošli tu fazu ili baš sada prolaze kroz nju jako dobro znaju o čemu govorimo.

Maloj djeci teško je objasniti neke stvari, a neke od tih stvari su da se u ne gazi po sjedalima u prljavim čizmama, da se papirići od bombona ne bacaju okolo te slično. A kad ovome još dodamo i povremeno povraćanje, prolijevanje pića i slične nezgode, onda vidimo da se jedan automobil u samo tjedan dana može pretvoriti u pravi pravcati svinjac!

Ali ne treba očajavati. Kao i u mnogo drugih stvari, i kod ovog problema dobra organizacija riješit će problem ili barem njegov veći dio. Evo kako:

Uvijek imajte vrećicu za otpatke
U većim automobilima može se staviti i mala kanta za otpatke, a u onim manjim, skučenijim prostorom, i vrećica će biti dobra. Objesite je na mjesto koje će uvijek biti na dohvat ruke djetetu kako bi moglo unutra staviti smeće. Od malih nogu dobro ih je učiti da se smeće ne razbacuje posvuda, a ponajmanje kroz prozor automobila ili po cijelom automobilu. Također, svaki put kada se vraćate kući, vrećicu treba isprazniti. Ako je dijete već veće, ono to može učiniti umjesto vas i tako steći još jednu dobru naviku.

Iznesite što ne treba
Djeca unose igračke i razno razne stvari na koje kasnije jednostavno zaborave. Stoga neka vam pravilo bude da uvijek iznesete više stvari iz automobila nego što ste unijeli u njega. Ovako se neće nakupljati gomile stvari i samo stvarati nered i zbrku, kako u samom vozilu, tako i u vašoj glavi.

Koristite se kutijama za pohranu stvari
Postoji cijeli niz modela kutija za pohranu stvari u automobilima. Primjerice, kutije koje nalikuju na kofere, a zapravo imaju pregrade u koje se mogu stavljati stvari ili one koje se pričvršćuju za sjedalo te na sebi imaju utore u koje se stavljaju stvari. Uz pomoć ovih malih pomagača moći ćete bolje napraviti red u automobilu.

Redovito čistite automobil
Odredite kada će se vozilo čistiti. Možda jednom tjedno, a to je subotom? Ili svake druge subote? Kako bilo, odredite tempo čišćenja i pridržavajte ga se. Djeca također mogu sudjelovati u čišćenju, naravno primjereno svojoj dobi.

Držite osnovno za čišćenje u automobilu
Možda se do sada bili protiv vlažnih maramica za čišćenje? Eh, ako ste prezaposleni roditelj male djece, vjerojatno ćete promijeniti mišljenje. Naprotiv, dobro je da vam budu nadohvat ruke. Tako dok čekate u gužvi na cesti ili na semaforu (ili kad god vam se pruži slobodan trenutak!) uvijek možete zgrabiti jednu i obrisati kokpit ili koji drugi dio automobila.

Ne jedite u automobilu
Uvedite pravilo da se u automobilu ne jede, a pri tome mislimo na razne sendviče, peciva, smokiće, čipseve i slične stvari koje ostavljaju previše mrva. Jednostavno, nitko, baš nitko neće umrijeti od gladi ako taj sendvič ne pojede baš sada, zar ne?

Ograničite stvari koje mogu ući u automobil
Išli ste u šetnju šumom i sad se vaš klinac vraća s tri šibe te ih gura u gepek. Kasnije ih se i ne sjeti uzeti. Najbolje je limitirati stvari koje smiju u vozilo, odrediti pravila. Ako se unose igračke, koliko ih se smije unijeti? U početku će se sigurno buniti, ali kada pravilo preraste u rutinu, svima će biti lakše. I čistije!

Izvor: Silux.hr