You are currently viewing Kako ispravno dezinficirati unutrašnjost automobila?

Kako ispravno dezinficirati unutrašnjost automobila?

Uslijed pandemije koronavirusa o dezinfekciji se počelo govoriti više ne ikad prije, a u tom pogledu nikako se ne smije zanemariti automobil.

Naime, brojne studije pokazale su kako na pojedinim dijelovima interijera automobila, poput volana i mjenjača, ima više bakterija nego na dasci školjke javnog WC-a. U slučaju izvanrednih okolnosti kakve su nas zatekle početkom godine, kad je koronavirus nekontrolirano krenuo sa širenjem diljem svijeta, dezinficijensi, odnosno sredstva za dezinfekciju, dospjeli su u prvi plan.

Pritom je iznimno važno napomenuti kako su se u navali brojnih sredstava za dezinfekciju brojni prekupci polakomili pa su na tržište plasirali proizvode upitne kvalitete. Zapamtite, kvalitetu sredstva jamče isključivo certifikati nadležnih institucija, a najbolja su, naravno, ona na bazi etanola, a to s koncentracijom od najmanje 60 posto.

U Hrvatskoj se može nabaviti i kvalitetno te dokazano dezinfekcijsko sredstvo, s kojim se bakterije u automobilu mogu uništiti uz manje od pet minuta truda. Dovoljno je samo prebrisati kritične elemente, a to su: volan, ručica mjenjača, ručica za otvaranje vrata, prekidači za spuštanje prozora, svi prekidači na središnjoj konzoli, odmorišta za ruke te ekran infotainment sustava.

Bez obzira na sve, dobro je barem jednom tjedno uložiti nekoliko minuta vremena i dezinficirati sve te kritične točke u unutrašnjosti automobila. No, nemojte zaboraviti i dezinficirati ručke s vanjske strane vrata.