You are currently viewing Kad i kako često se mijenja rashladna tekućina?
Side view of young mechanic pouring antifreeze into windscreen water tank on street

Kad i kako često se mijenja rashladna tekućina?

Rashladna tekućina potrebna je za pravilan rad automobila i po ljeti i po zimi. Ona se nalazi u hladnjaku u motoru vozila te joj je glavna namjena odvođenje topline iz ovog dijela automobila u atmosferu.

Ona se zapravo sastoji od mješavine vode i sredstva koje služi protiv korozije i protiv smrzavanja. Rashladna tekućina stavlja se u vozilo prilikom njegove proizvodnje i u dobrom vozilu ne bi se trebala gubiti. Otprilike svake dvije godine trebalo bi promijeniti tu tekućinu i to kod ovlaštenog servisa. Ova je tekućina veoma bitna i ljeti i zimi jer da je nema, cijeli sustav motora previše bi se zagrijao i došlo bi do ozbiljnih oštećenja. Ako je sustav ostario, može se dogoditi da ta tekućina jednostavno pomalo nestaje. Iz ovog je razloga veoma bitno redovito provjeravati stanje tekućine i nadosipavati je ukoliko se za tim pokaže potreba.

U zimskim mjesecima još je jedan problem i smrzavanje. Naime, spremnik rashladne tekućine načinjen je od plastike i ukoliko smo u zimskim mjesecima ulili samo rashladnu tekućinu bez sredstva protiv smrzavanja, napravili smo kobnu pogrešku. Spremnik će popucati, a cijeli sustav neće biti hlađen, što, kako već znamo može dovesti do ozbiljnih problema na motoru. To sredstvo koje se obavezno tijekom zimskih mjeseci mora staviti u rashladnu tekućinu zove se antifriz. Koliko ćete antifriza staviti ovisi o tome koliko se niske temperature očekuju za određeni zimski period pa je za to potrebno proučiti upute proizvođača antifriza na pakiranju.

U određenim situacijama rashladna tekućina i antifriz mogu u automobilu biti i do tri godine, ali jedino ako se radi o veoma kvalitetnom antifrizu. Ako ste kupili nešto ‘samo da posluži’ najbolje ga je zamijeniti ranije. Naime, ako antifriz nije kvalitetan, mogao bi utjecati na propuštanje semeringa i brtvi.

Želite li zamijeniti rashladnu tekućinu, a samim time i antifriz u vozilu i to u vlastitom aranžmanu, prvo što trebate napraviti jest upaliti motor te ga zagrijati. Komande grijanja stavite na najjače kako bi cijelu sustav bio prohodan. Nakon toga ugasite vozilo te provjerite postoje li u hladnjaku i bloku motora čepovi za ispuštanje. Ako ste ih uspješno locirati, otvorite ih i dopustite cijelom sadržaju da iscuri, a naravno, pri tome nešto podmetnite ispod u što će taj sadržaj izaći. Ako nema čepova, morat ćete odvojiti cijev s donje strane što će omogućiti da tekućina izađe van, ali u ovom slučaju neće izaći sva. Iz tog razloga upalite motor na kojih 15 sekundi kako bi pumpa vode potjerala zaostalu tekućinu. Potom cijev vratite na mjesto i dobro je stegnite. Nakon toga ulit ćete rashladnu tekućinu i pomiješati je s antifrizom na kojem piše u kakvom se omjeru stavlja. Danas se najčešće radi o koncentratima i potrebno ih je razrijediti pa je najbolje slušati upute proizvođača.

Treba znati da je sam antifriz veoma agresivan pa može izazvati nagrizanje i ovako oštećenih mjesta u sustavu. Stoga ga svakako razrijedite. Najbolje je to učiniti pomoću destilirane vode. Kapacitet prosječnog vozila kada se radi o rashladnoj tekućini je od pet do sedam litara. Kada ste tekućinu napunili do vrha, nemojte misliti da je sve gotovo. Potrebno je upaliti motor jer će tada sustav proraditi i tekućinu povući u sve cijevi. Tada ga ugasite i nadolijte ponovno do vrha, odnosno do oznake za tekućinu. Potom opet upalite motor da se ugrije na radnu temperaturu te pričekajte da se upali ventilator za hlađenje. I to je to, uspješno se promijeniti rashladnu tekućinu!

Izvor: Silux.hr