You are currently viewing Hitni odlazak vulkanizeru

Hitni odlazak vulkanizeru

Signal za hitni odlazak vulkanizeru

Nepravilno trošenje guma ukazuje na grešku u ovjesu, upravljačkom mehanizmu ili geometriji kotača.

Trošenje automobilskih guma normalna je stvar i gume koje se brže troše u pravilu bolje drže cestu. To se najbolje uočava na utrkama Formule 1. Zimske gume, koje imaju dobra svojstva na skliskoj cesti, brže se troše od univerzalnih i ljetnih guma. Trošenje gume je i korisno. Po njemu se pravodobno uočavaju nepravilnosti u ovjesu, upravljačkom mehanizmu i geometriji kotača. Zbog toga nove gume nisu preporuka za kupnju starog rabljenog automobila. Tako se efikasno zamagljuje stvarno stanje podvozja. Radi bolje dijagnostike, proizvođači automobila već desetak godina ne preporučuju premještanje automobilskih guma stavljanjem rezervnog kotača u pogon. Po načinu i obliku trošenja može se utvrditi uzrok ili kvar:

Za ravnomjerno trošenje gume važan je ispravan tlak zraka u gumi

• pojačano, ravnomjerno trošenje oba ruba gume ukazuje na vožnju s preniskim tlakom
• istrošena sredina gume posljedica je vožnje s previsokim tlakom u gumama
• pojačano trošenje jednog ruba (vanjskog ili unutrašnjeg) na obje gume ukazuje na pogrešnu geometriju kotača
• ako se jedan prednji kotač troši s vanjske strane, a drugi s unutrašnje, radi se o pogrešno podešenom upravljačkom mehanizmu
• pojačano trošenje vanjskog ruba jednog ili oba prednja kotača ukazuje na grešku u amortizeru
• nepravilno trošenje po obodu posljedica je loše uravnoteženih (balansiranih) guma

Image
Treba izbjegavati penjanje na rubnjak, a ako to radite, budite oprezni

Primijetite li neki od navedenih simptoma, automobil odmah odvedite stručnjaku za ovjes. Svako kašnjenje može pogoršati kvar i povećati troškove popravka. Vožnja s nepravilno potrošenim gumama i greškom u ovjesu znatno je nesigurnija. To je još jedan razlog za hitan odlazak na servis. Pored ovih objektivnih postoje i subjektivni uzroci trošenja, koji prvenstveno ovise o načinu vožnje i ne ukazuju na nepravilnost. Sportskom se vožnjom gume ubrzano troše, posebice na pogonskim i prednjim kotačima. Najugroženiji su vanjski rubovi i meki bokovi gume. To je još jedan razlog da razmislite o sportskoj vožnji.