You are currently viewing General Motors i Michelin planiraju 2024. lansirati gume bez zraka

General Motors i Michelin planiraju 2024. lansirati gume bez zraka

Automobilske gume kojima nije potreban zrak (ili neki drugi plin) za pravilnu upotrebu nisu velika novost, njihov razvoj traje već dulje vrijeme. No, General Motors i Michelin sada najavljuju da bi ih do 2024. mogli lansirati na tržište za primjenu na putničkim vozilima, odnosno obiteljskim automobilima.

Ova dva partnera ovaj proizvod nazivaju UPTIS gumama, odnosno Unique Puncture-proof Tire System. U slobodnom prijevodu “jedinstvene gume otporne na bušenje (pucanje).” Testiranje UPTIS guma će započeti kasnije tijekom ove godine na GM-ovoj floti modela Chevrolet Bolt, a cilje je kroz real-world testiranje ubrzati njihovu komercijalizaciju.

Prednosti ovakvih guma pred onima na kojima se svi svakog dana vozimo je činjenica da su ove otporne na pucanje, odnosno da se ne mogu probušiti. Također, vozač ne mora brinuti o održavanu pravilnog tlaka u njima, niti će se one neravnomjerno trošiti zbor neodgovarajućeg tlaka. U Michelinu procjenjuju da oko 20% guma svake godine bude odbačeno zbog puknuća ili nepravilnog trošenja.

GM i Michelin napominju i kako će njihova upotreba tijekom punog očekivanog vijeka trajanja smanjiti količinu otpada jer mnoge standardne gume završe na otpada (npr. zbog puknuća) i prije nego što odsluže svoj predviđeni vijek. Slična prednost će se ostvariti i eliminacijom potrebe za rezervnom gumom u automobilu, a zbog čega će i vozilo biti nešto lakše.

Izvor: autonet.hr