You are currently viewing BMW Isetta

BMW Isetta

Svega nekolicina ljudi uistinu se uvjerila u izvrsne krijumčarske mogućnosti malenog automobila BMW Isetta.

Glavni akter hrabrog pothvata zove se Klaus-Günter Jacobi. Naime, šest godina nakon što je sa svojom obitelji napustio istočni Berlin, odlučio je pomoći prijatelju prilikom prelaska granice. Zapadna Njemačka mnogima je bio san u to doba, ali kontrole su bile neumoljive.

Klaus-Günter Jacobi odlučio je prijatelja prokrijumčariti automobilom. BMW Isetta nametnula se kao najbolji izbor, jer je bio uvjeren kako će strogoj kontroli, zbog svojih sićušnih dimenzija proći ispod radara. I dogodilo se upravo to. Klaus-Günter Jacobi uspješno je prebacio prijatelja preko granice, a navodno je BMW Isetta poslužila kao prijevozno sredstvo za još najmanje sedam ilegalnih prelazaka granice.

O tom pothvatu iz 1964. godine snimljen je film The Small Escape, u kojem je detaljno navedeno kakve je sve modifikacije Klaus-Günter Jacobi napravio na automobilu BMW Isetta. Naime, kako bi stvorio prostor za prijatelja Jacobi je izvadio filtar zraka, sustav za grijanje, rezervni kotač, a spremnik goriva obujma 13 litara zamijenio je kanistarom od dvije litre.