You are currently viewing Benzinski motor vs dizelski motor

Benzinski motor vs dizelski motor

Otkad su izumljeni automobili postoji vječna dvojba – koji je motor bolji, benzinski ili dizelski. Kasnije su se u ovu utrku ubacili i automobili na plin, a u novije vrijeme i električni automobili. No, istina je zapravo da su glavni konkurenti na našim cestama benzinski i dizelski motori te većina vozača odlučuje kakvo će vozilo koristiti upravo prema tome na koju vrstu goriva ono ide, benzin ili dizel.

Saznajmo koje su pozitivne, a koje negativne osobine svake vrste, a prema njima svatko može najbolje odlučiti što mu najbolje odgovara. Također, treba znati da se automobilska industrija razvija strelovitom brzinom i sve se češće događa da se neke velike razlike između dizelaša i benzinaca koje su postojale u prošlosti – danas brišu.

Dizel – pozitivne strane

Za dizelaše se često smatralo kako su prljavi i bučni, međutim moderna dizelska vozila daleko su od ovog stereotipa. Primjerice, upravo američki vozači sve se češće okreću upravo dizelskim automobilima i vjeruje se kako će se njihov broj po američkim cestama udvostručiti do 2018. godine. Tome pridonosi upravo činjenica da su moderni dizelaši jednako tihi kao benzinci, a također iza sebe po cestama ne ostavljaju velike oblake dima.

Dizelski motori obično mnogo bolje drže svoju vrijednost i kada jednog dana odlučimo prodati svoje rabljeno vozilo sasvim je sigurno da ćemo ga mnogo bolje unovčiti. Primjera radi, jedno je istraživanje pokazalo da 3 godine nakon kupnje električna vozila drže 55 posto vrijednosti, benzinci 53 posto, dok dizelaši drže čak 63 posto vrijednosti.

Dizelska vozila imaju više snage i učinkovitija su. Sjetimo se da su teretna vozila upravo dizelaši, a to je zato jer su izdržljivija i imaju više snage. Također, mogu prijeći više kilometara s određenim brojem litara goriva nego kod benzinaca, što je posebno bitno u današnje doba besparice. Dizel je bogatiji energijom od benzina za oko 30 posto.

Dizel je jeftiniji od benzina. Ovo je veoma bitna stavka i veliki plus za dizel. Za mnoge je upravo ova karakteristika prevaga u korist dizelaša.

Osiguranje i registracija su im jeftiniji.

Dizel – negativne strane

Obično više zagađuje od benzina, međutim to je najčešće slučaj kod starijih tipova vozila. Novija dizelska vozila napravljena su upravo s namjerom da manje zagađuju te se više ulaže u to. Ipak, još uvijek ispuštaju štetne plinove koji su povezani s nekim oboljenjima kod ljudi.
Servisiranje je obično skuplje, međutim i ovdje treba dodati kako dizelaši obično imaju mnogo dulje servisne intervale.

Benzin – pozitivne strane

Benzinska vozila obično su startnija, dosežu veće brzine te je vožnja u njima udobnija i jednostavno klize po cesti, imaju bolje performanse.

S vremenom, ako to odlučimo, u benzinca se uvijek može ugraditi plin, dok je to kod dizelaša onemogućeno.

Benzinski automobili poznati su po veoma širokom izboru modela, što im smanjuje cijenu, posebice kod rabljenih vozila, a također su i znatno jeftiniji za održavanje i servisiranje.

Kada govorimo o ekološkoj strani priče, benzinci obično manje zagađuju od dizelaša, međutim kada govorimo o novijim modelima vozila, razlike su često sve manje.

Ako benzinac imamo na nekoliko godina i prelazimo mnogo kilometara, u konačnici je on isplatljiviji nego dizelaš.

Zahvalniji su za održavanje jer im se rijetko kvare neki od ključnih dijelova koji su jako skupi za mijenjanje ili popravak.

Također, benzinci obično imaju lakši motor, ne kristalizira im se gorivo na temperaturama nižim od 18 stupnjeva Celzijevih te imaju brže grijanje i hlađenje.

Benzin – negativne strane

Benzin je uvijek skuplja vrsta goriva, a također se i više troši kada se usporedi s dizelašima koji su znatno štedljiviji.

Jednako kao i dizel, i benzin je povezan s rizikom za zdravlje, bilo da se s kožom nađe u kontaktu, bilo zbog udisanja njegovih plinova koji su neizbježni. Neki od zdravstvenih rizika su tumori te astme i slične plućne bolesti.

Benzinci obično imaju skuplje osiguranje i registraciju od dizelaša.

Potrebno je pustiti da imaju veći broj obrtaja kako bi se izmijenila brzina, što nije slučaj kod dizelaša.

Izvor: Silux.hr