You are currently viewing Održavanje guma – što možete sami, a za što vam treba stručnjak

Održavanje guma – što možete sami, a za što vam treba stručnjak

oznaka-zimska-guma

Što možete sami:

napuhivanje gume

provjeravanje gazne površine gume

Za što se morate obratiti stručnjaku:

balansiranje guma

centriranje vozila

rotacija guma

popravljanje guma

Napuhivanje guma
Propisani tlak je ključni faktor za sigurnu vožnju i duži vijek trajanja guma. Preporučuje se provjeriti tlak guma barem jednom mjesečno s preciznim ispitivačem tlaka za gume. Obavezno provjerite tlak dok su gume hladne i u stanju mirovanja neko vrijeme. Ako vozite, pa makar i jedan kilometar, to će uzrokovati rast tlaka u gumi te Vam dati pogrešna očitavanja.

Provjeravanje gazne površine gume
Sve gume za osobne automobile, srednja dostavna vozila, lagane kamione i teretna vozila imaju indikatore istrošenosti gazne površine.
Indikatori su smješteni u utorima gazne površine na nekoliko mjesta jednako po obimu gume. Kad je guma istrošena do te mjere da i jedan od indikatora dođe u istu ravninu sa šarom, vrijeme je da se guma promijeni.

Balansiranje guma
Neizbalansirane gume uzrokuju vibraciju koja može dovesti do zamora vozača, preuranjene ili nepravilne istrošenosti guma, te nepotrebnog trošenja ovjesa Vašeg automobila. Gume se prvi puta moraju balansirati kad se montiraju na kotače ili kad se ponovno stavljaju nakon popravka. Balansiranje guma mora se provjeravati na prvi znak vibracije.

Centriranje vozila
Vozilo je propisno centrirano kad su sve komponente ovjesa i sustava upravljanja stabilne, te kad guma s kotačem funkcionira dobro. Ako ste primjetili nejednako trošenje guma, to može biti uzrokovano pogrešno centriranim vozilom te se morate obratiti stručnjaku za pomoć.

Rotacija guma
Iako većina ljudi može sama rotirati vlastite gume, lakše je i brže to prepustiti stručnjaku.U Vašem priručniku za vozilo navedeno je kako i kada pravilno rotirati gume. Ako nije navedeno koliko često je potrebno rotirati gume, opće pravilo je rotiranje guma svakih 5000 do 7000km.

Popravljanje guma
Popravljanje guma poželjno je prepustiti stručnjaku. Pravilan popravak uključuje skidanje gume sa naplatka za temeljiti pregled i provjeravanje štete te krpanje rupa koje se mogu zapušiti prema ograničenjima i napucima za popravke.
PremaloTlaka

Istrošenost ramena gume: NEDOVOLJAN TLAK U GUMI
Ako guma izgleda tako, možda tlak nije dovoljan. Najgori neprijatelj gume je nepravilan tlak. Nedovoljan tlak smanjuje vijek trajanja gazne površine zato što se povećava trošenje gazne površine na vanjskim rubovima gume.
Također stvara i višak topline koja umanjuje trajnost. Naposljetku, smanjuje ekonomičnost potrošnje goriva zbog povećanog kliznog otpora (zbog mekih guma vozilo mora jače raditi).
Redovito provjeravajte imaju li Vaše gume propisani tlak.

PretjeranTlak

Istrošenost sredine gume: PRETJERAN TLAK U GUMI
Ako je tlak u gumi pretjeran, najveće opterećenje je na sredini gazne površine i ona se troši brže nego vanjski rubovi.

PogresnoCentriranje

Nazubljeni rubovi: POGREŠNO CENTRIRANJE
Imaju li rubovi gazne površine nazubljeni izgled?
Takav izgled nastaje zbog nekontroliranog trenja gume o površinu ceste.
Rješenje ovog problema je korekcija centriranja.

Zašto se ljeti voziti sa ljetnim, a zimi sa zimskim gumama?
Gazni sloj ljetne gume kod niskih temperatura otvrdne, pa je zato ležanje na cesti lošije, a put kočenja duži. Gazni sloj zimske gume mekši je i jamči izvrsno ležanje na cesti i kod niskih temperatura, ali se zato na vrućem asfaltu brzo troši. Ljetne se gume preporučuje zamijeniti novima kada dubina kanala dezena bude manja od 3 mm.
Zimske gume imaju dodatnu oznaku MS i osiguravaju najveću sigurnost ako su montirane na sva četiri kotača.
U našim klimatskim uvjetima preporučamo zamjenu ljetnih guma zimskima u studenom, odnosno najkasnije onda kada se temperatura spusti ispod 7°C.

Kako spremati i čuvati gume?

– gume čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu

– zaštitite ih od benzina, ulja i masti

– gume ne perite mlazovima vode pod visokim tlakom

Izvor