You are currently viewing Nepropisna dimenzija guma višestruko je štetna i razlog za neprolazak tehničkog pregleda

Nepropisna dimenzija guma višestruko je štetna i razlog za neprolazak tehničkog pregleda

Premda je uvriježeno mišljenje drukčije široka guma lošije drži na kiši i podložnija je aquaplaningu, više opterećuju ovjes, ležajeve i upravljački mehanizam, a zbog povećanja mase, momenta inercije i otpora kotrljanja pogoršava performanse i povećava potrošnju goriva…

Proizvođač za svaki svoj automobil postavlja kotače optimalnih dimenzija i mase koji su rezultat višestrukih proračuna i eksperimenata. Cilj je na vozilo postaviti takve kotače koji će osigurati, između ostalog, dobro prianjanje, udobnost u vožnji i što manju potrošnju goriva. Tako su za svaki automobil propisane dozvoljene dimenzije guma, koje se u sklopu registracije vozila upisuju u prometnu dozvolu i ako nisu ugrađene, vozilo se neće smatrati tehnički ispravnim. Jaki su razlozi za to, jer propisana dimenzija guma, dakle kotača, osigurava:

– najbolja vozna svojstva i najveću sigurnost vožnje
– najnižu potrošnju goriva i najmanje habanje guma
– najmanje opterećenje i trošenja vitalnih dijelova podvozja

Ipak, mnogi vozači požele šire gume, većeg promjera i manjeg presjeka. Takve mnogima izgledaju bolje, sportskije. Rašireno je mišljenje da šira guma donosi bolja vozna svojstva i veću stabilnost, ali to je realno samo kod natjecateljskih vozila velike snage i potrebe za preciznim upravljanjem, gdje potrošnja goriva i nepredvidivi vremenski uvjeti ne igraju veliku bitnu ulogu. Naime, šira guma znači i veću dodirnu površinu i nešto širi trag kotača, čime se povećava stabilnost automobila, ali to se ‘plaća’ pogoršanjem drugih bitnih svojstava te su štete veće od koristi:

1. Šira guma povećava otpor kotrljanja i otpor zraka te povećava potrošnju goriva za 0,1 do 0,3 l/100 km (u ekstremnim slučajevima i više), a proporcionalno i emisiju CO2.
2. Šira se guma brže i nepravilnije troši, jer u zavoju vanjski rub, koji prelazi duži put, istodobno bolje prianja pa unutrašnji pritom proklizava i haba se. Nakon što se pohabaju rubovi, guma se mora izmijeniti.
3. Šira guma lošije prianja na skliskoj cesti, jer se povećanjem površine gazne plohe smanjuje kontaktni pritisak. Povećava se rizik da nastane aquaplaning, jer dinamički tlak vala vode pred gumom (‘vodeni klin’) djeluje na veću površinu i lakše podiže gumu. Tada guma počinje ‘sanjkati’ te se potpuno gubi kontrola nad vozilom.
4. Veća guma ima veću masu i veći dinamički moment inercije, što povećava otpore vožnje i potrošnju goriva.
5. Gume veće širine i manjeg presjeka od propisanog lošije prigušuje vibracije i dinamičke udare te povećava opterećenje i smanjuje trajnost ležajeva, kuglastih zglobova, spona i amortizera.
6. Šira guma povećava opterećenje i habanje vitalnih dijelova upravljačkog mehanizma, pogotovo zupčaste letve i zupčanika upravljača.
7. Guma većeg ili manjeg presjeka od propisanog ima veći ili manji vanjski promjer te se mijenja položaj težišta automobila, ukupni prijenosni omjer i gubi preciznost mjerenja brzine.

Zbog toga pri izmjeni guma kupujte isključivo one koje su upisane u prometnu dozvolu ili su propisane od strane proizvođača za vaše vozilo. Osigurat ćete najbolja vozna svojstva, smanjiti troškove, i što je najvažnije, osigurati sigurnost svog vozila!