You are currently viewing Koje gume su bolje za kišu – zimske ili ljetne?

Koje gume su bolje za kišu – zimske ili ljetne?

gume-na-kisi

Jasno je da su zimske gume pravljene za zimske uvjete i da svoje karakteristike najbolje iskazuju na snježnom ili ledenom pokrivaču. Sa druge strane, ljetne gume pravljene su da odgovore na izazove usijanog asfalta. Kiša je neizbježna pojava tokom cjele godine. I tu vozači uglavnom imaju dilemu – da li su kada pada kiša bolje zimske ili ljetne gume?

Od 1. listopada do 1. travnja, po Zakonu, morate imati montirane zimske gume, kada vremenski zahtjevi to traže (snijeg, led, mraz), a tokom ostalih mjeseci, manje zbog Zakona, više zbog sigurnosti – ljetne. Međutim, među vozačima postoji zabluda da zimske gume imaju bolje performanse kada je podloga mokra.

Činjenica je da su zimske gume dizajnirane tako da pruže najbolje od sebe na snjegu i ledu. One imaju specijalne šare i blokove gume koji se “zarivaju” u snježni pokrivač. Smjesa od koje su napravljene je mekša da bi bile fleksibilnije kada temperature padnu.

Zimske gume pružaju odlično prijanjanje pri veoma niskim temperaturama. Međutim, postavlja se pitanje da li zimska guma pruža maksimalne performanse po vlažnom putu ili po jakoj kiši?

Ovde vozači najčešće grješe jer, i kad počne proljeće, često odbijaju da zamjene gume, smatrajući da će im zimske pružiti veću sigurnost na mokroj podlozi. Istina je drugačija.

Ljetna guma pouzdaniji je izbor na vlažnom putu kada je temperatura viša od 7 stupnjeva. Blokovi gazne površine čvršći su pa je na mokroj podlozi omogućeno bolje prijanjanje. Kada se na putu nalazi određena količina vode, prijanjanje zavisi od uzorka šare na gazećem sloju, bočnih i uzdužnih kanala.

Mnogi stručnjaci složiti će se sa stavom da kada pada kiša, ljetne gume automobilu osiguravaju bolju upravljivost. Prije svega zbog činjenice da se pri dizajniranju ljetnih guma inženjeri najviše koncentriraju na sposobnost gume da odvodi vodu sa gazećeg sloja, odnosno posebno obraćaju pažnju na otpornost na akvaplaniranje.

To znači da ljetne gume imaju šare specijalizirane da odvode vodu sa gazećeg sloja. Sa druge strane, zimske gume imaju zadatak da se “uhvate” za snjeg na putu, a ne da ga odvode sa površine gume.

Naravno, i zimske gume su otporne na akvaplaniranje, ali ih ljetne gume u ovom segmentu pobjeđuju. To bi moglo poslužiti i kao upozorenje za vozače tokom zime da ne iskušavaju previše svoje gume ukoliko se sloj vode nađe na snježnom pokrivaču ili asfaltu.

Izvor: sajt Internet prodaja guma

Foto: a_whisper_of_unremitting_demand/flickr