You are currently viewing Kako nastaje auto?

Kako nastaje auto?

U stvaranju novog auta sudjeluju stotine, pa i tisuće eksperata iz raznih grana autoindustrije, a u njegovoj cijeni najmanja je stavka materijal korišten u proizvodnji. Većinu troškova “pojedu” razvoj i istraživanje, a čim auto bude gotov pristupa se razvoju novoga ne bi li proizvođači bili konkurentni

Novi auti nisu jeftini, a samo mali, gotovo zanemarivi dio njihove cijene odnosi se na materijal potrošen za izradu auta. Većina troškova na novome autu odnosi se na razvoj, a znatan dio opada na marketinške aktivnosti, istraživanja tržišta i naposljetku njegovo predstavljanje.

Tome treba pridodati i zaradu proizvođača, uvoznika, ovlaštenih prodavatelja…U lancu zarade su stotine, pa i tisuće ljudi, od inženjera, dizajnera, testnih vozača, dobavljača, pa i radnika na traci koji sklapaju komponente u gotovi proizvod. Sve to zajedno autoindustriju čini jednom od najdinamičnijih i najuzbudljivijih grana industrije, koja generira milijarde dolara godišnje.

Kada proizvođač plasira prve fotografije novoga modela ili nove generacije auta, tome je prethodilo nekoliko godina razvoja, a prema informacijama koje često čujemo na predstavljanjima novih auta, odmah po lansiranju novoga modela kreće se u novi projekt na kojemu se radi u razdoblju sljedećih 5-6 godina. Upravo toliko je prosječno potrebno vremena da se razvije novi auto.

U posljednjih deset godina proizvođači su si razvojem modularnih platformi smanjili ne samo vrijeme razvoja auta nego i znatne troškove, stvarajući si tako više prostora za zaradu, odnosno investicije u nove tehnologije, poput razvoja novih motora, pogonskih sklopova, baterija, tehnologija autonomne vožnje i slično. Na sve to stalno ih tjeraju sve stroži propisi zakonodavaca, ekološke norme…

Nakon analiziranja tržišta, ponude i potražnje slijedi najskuplji i najzahtjevniji dio – razvoj proizvoda. Svaki i najmanji dio auta mora imati certifikat i homologaciju, mora proći testiranje, pa i zahtjevne crash-testove. Treba pridodati i istovremenu sinkronizaciju s dobavljačima komponenti za sastavljanje auta. Pritom treba znati kako se od svakoga dijela zahtijeva racionalnost glede troškova. O tome najbolje svjedoči anegdota Hyundaijeva inženjera koji nam je na prezentaciji prve generacije modela i10 u Palermu rekao: “U i10 smo stavili zeleno osvjetljenje u unutrašnjost jer je 20 centi jeftinije od plavoga. Proizvest ćemo milijune auta, pa izračunajte kolika je ušteda samo na boji lampica…”

Ne računajući superluksuzne brendove poput Rolls-Roycea, Bugattija, Ferrarija… jasno je kako proizvođači masovnih automobila itekako nastoje uštedjeti na svakome dijelu. Zamislite kada bi se japanska Toyota, najveći proizvođač automobila u svijetu, razbacivala troškovima razvoja. Da potroši samo jedan euro više na svakome proizvedenom autu godišnje bi izgubila 11 milijuna eura.

Usporedno s razvojem auta radi i dizajnerski studio. Izgled auta ima sva veću važnost, a najpoznatiji svjetski dizajneri toga su svjesni i dobro unovčavaju svoje usluge, no istovremeno vode “borbu” s inženjerima, aerodinamikom i zračnim tunelima, troškovima izrade…

I kada je sve to gotovo počinje logistička noćna mora… Izgradnja ili adaptacija tvornice i strojeva za izradu auta, usklađivanje s dobavljačima u vezi s pravovremenom isporukom dijelova, od limova u rolama koje se pretvaraju u karoserijske dijelove, stakala, do najmanjega prekidača. Za sve to treba osposobiti i utrenirati radnike, napraviti probne primjerke i osmisliti kako će se auti isporučivati od mjesta proizvodnje do prodajnih salona. Nerijetko to podrazumijeva i transport s kontinenta na kontinent, iz zemlje u zemlju s drukčijim carinskim i poreznim sustavima…

Ni tu nije kraj jer slijedi itekako važan dio – predstavljanje auta. Za to treba odabrati najbolje mjesto, najčešće neki od najvažnijih svjetskih salona automobila, poput pariškoga ili onih u Frankfurtu, Ženevi, Detroitu, New Yorku, Los Angelesu… Tu svoju ulogu moraju odigrati marketinški stručnjaci, osmisliti marketinšku kampanju, slogane, reklame i oglase, sve ne bi li time pobudili zanimanje potencijalnih kupaca. Nije ni čudno što u ovome zahtjevnom procesu stvaranja “jednog običnog” auta nastaju u svim fazama milijunski troškovi, što je materijal upotrebljen za proizvodnju auta samo mali dio njegova stvarnoga troška. Zanimljivo je, unatoč ovakvome zahtjevnom procesu proizvodnje i brojnim istraživanjima i tisućama uključenih stručnjaka nerijetko postoje modeli koji posve podbace na tržištu i ne ostvare očekivani uspjeh.

1. IDEJA/OSMIŠLJAVANJE
Istraživanje tržišta o ulozi proizvoda
Definiranje njegove prednosti u klasi
Odabir ciljane skupine kupaca
Odabir motora
Procjena cijene proizvoda
Analize izrade

2. INŽENJERING/RAZVIJANJE
Prepravke na postojećim komponentama/razvoj novih
Prilagođavanje motora, mjenjača i ovjesa
Crash-test, testiranje trajnosti komponenti
Razvoj unutrašnjosti
Certificiranje potrošnje i drugih komponenti
Odabir dobavljača pojedinih komponenti

3. DIZAJN/OBLIKOVANJE
Skiciranje vanjskoga dizajna auta
Odabir završnog oblika i njegova dorada do finalnog odabira
Dizajniranje unutrašnjosti
Odabir materijala
Odabir boja i dezena
Testiranje u zračnome tunelu

4. PRIPREMA/PROIZVODNJA
Odabir lokacije/izgradnja tvornice
Konstrukcija ili modifikacija proizvodnog pogona
Dizajniranje strojeva i alata
Kontrola kvalitete
Edukacija radne snage
Suradnja s dobavljačima

5. PREDSTAVLJANJE/PRODAJA
Istraživanje tržišta/odabir vremena predstavljanja
Definiranje prodajne cijene auta
Predstavljanje auta ovlaštenim trgovcima
Logistika/dostava vozila do prodavača
Stvaranje medijskog i promotivnog materijala
Prezentacija vozila/auto show/medijske prezentacije

Izvor